Meeneemregeling hypotheek: regel het zelf in een mediationtraject!
Content User • 10 september 2024

Meeneemregeling hypotheek: regel het zelf in een mediationtraject!

Stel u hebt samen met uw partner een koopwoning met een hypotheek met lage rente. Nu gaat u scheiden. Jaren geleden kon u de woning financieren tegen rentepercentages onder de 2%. De huidige rente is echter een stuk hoger. Als de woning verkocht wordt, geldt de meeneemregeling. Deze houdt in dat u en uw ex ieder 50% van de huidige hypotheek met de lage rente kunnen meenemen. Voorwaarde daarbij is wel dat u binnen 6 maanden een nieuw huis koopt. Maar wat nu als u of uw ex de woning overneemt? Hoe zit het dan met die lage rente?

Splitsing?

Bij de meeste banken kan de meeneemregeling worden gesplitst, maar vaak geldt dit alleen bij verkoop van de woning en dus niet bij toedeling van de woning aan een van u beiden. Er zijn inmiddels wel een aantal banken die hieraan mee willen werken, maar het is nog niet zover dat alle banken bij toedeling van de woning dit ook doen.

Compensatie?

Als de meeneemregeling niet kan worden gesplitst dan betekent dit in principe dat als de woning aan uw ex wordt toebedeeld (onder uitbetaling van de helft van de overwaarde aan u), hij of zij 100% van de huidige gunstige hypotheek behoudt. Als u een nieuwe woning koopt, zult u dus voor 100% een nieuwe hypotheek moeten afsluiten tegen de huidige hogere rente.

Vaak wordt dit als oneerlijk ervaren. Uw ex kan in de vertrouwde woning blijven, hoeft dus niet te verhuizen, heeft geen verhuiskosten en heeft dan ook nog eens de komende jaren een gunstig rentetarief voor de hypotheek. De vraag is of het dan redelijk is om dit nadeel te compenseren. In mediationtrajecten zie je dat mensen hier soms afspraken met elkaar over maken. Dus in onderling overleg kan er veel.


Maar wat als dat niet lukt? Kun je dan in een procedure bij de rechtbank afdwingen dat het renteverlies gecompenseerd wordt? De meningen hierover zijn verdeeld. Er zijn inmiddels wel wat procedures gevoerd, maar nog niet zoveel. Uit het weinige dat er is, zou voorzichtig geconcludeerd kunnen worden dat een juridische grondslag lijkt te ontbreken. Maar we staan aan het begin van deze discussie dus niets is zeker. In de praktijk zal duidelijkheid moeten komen of meer banken moeten hun beleid gaan wijzigen.

Mediation

Omdat er onzekerheid bestaat op dit punt heeft het de voorkeur dat u met uw ex aan tafel gaat en in onderling overleg probeert tot een redelijke regeling voor u beiden te komen. Een door u zelf gemaakte afspraak wordt beter gedragen dan een uitspraak door een rechter, waarover in het algemeen in ieder geval één van u beiden ontevreden is.

Wij staan u graag bij in dit traject. Bel (030-2271554) of mail (info@rechtsaam.nl) ons over de mogelijkheden van een mediationtraject bij ons op kantoor. 

door Content User 28 oktober 2024
De alimentatie gaat per 1 januari 2025 met 6,5% omhoog
door duda-wsm 5 september 2024
vrijdag 13 september 2024
Share by: